jest złożonym procesem przystosowania się do czasu (strefy czasowe), miejsca (klimat i warunki sanitarne) oraz wysokości (ciśnienie atmosferyczne);
podróżny przybywający do obcego środowiska musi dostosować się do warunków klimatycznych (temperatura, wilgotność powietrza) poprzez adaptację układu krążenia, oddychania i układu moczowego; do niskich standardów sanitarnych i/lub odmiennego żywienia adaptuje się układ pokarmowy;
okres aklimatyzacji trwa zazwyczaj kilka dni, jednak u osób starszych i otyłych może być dłuższy; w związku z utratą wody i elektrolitów drogą parowania i wydalania potu mogą wystąpić urazy cieplne, takie jak udar cieplny, wyczerpanie cieplne, kurcze mięśniowe; okres aklimatyzacji trwa zazwyczaj kilka dni, jednak u osób starszych i otyłych może być dłuższy; w związku z utratą wody i elektrolitów drogą parowania i wydalania potu mogą wystąpić urazy cieplne, takie jak udar cieplny, wyczerpanie cieplne, kurcze mięśniowe;
podczas aklimatyzacji należy pić wodę mineralną, napoje izotoniczne, w ilości co najmniej 3-4 litrów na dobę; bardzo ważny jest wypoczynek zapewniający zachowanie pełnej sprawności psychofizycznej (regularny sen, co najmniej 7 godzin na dobę, odpoczynek w najgorętszej porze dnia oraz unikanie nadmiernego wysiłku w pierwszych dniach pobytu).
Strona korzysta z plików cookie zgodnie z Polityką
Cookies.
Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce